Ziemniaki duszone z serem po alpejsku

Ziemniaki duszone z serem po alpejsku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółty ser

    35 dkg
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • cebula biała

    1 sztuka
  • ziemniaki

    1 kg
  • masło

    2 łyżki
  • majeranek

  • wędzony boczek

    5 dkg
  • śmietana

    10 dkg
  • białe wino

    1/2 szklanki
  • sól, ostra papryka w proszku

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ser oraz boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę posiekać, udusić na tłuszczu razem z boczkiem, dodać ser, podlać niewielką ilością wina, dusić na małym ogniu ok 20 minut - powinna powstać gęsta jednolita płynna masa. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na dość cienkie plasterki, włoszczyznę oczyścić i zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać razem do sera, ewentualnie uzupełnić płyn. Doprawić do smaku solą i papryką i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną. Dodać śmietanę, wymieszać, nie dopuszczając do wrzenia. Przed podaniem posypać siekaną zieleniną. Podawać jako samodzielne danie, najlepiej z piwem lub winem ;d

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agnieszka214

17.03.2012 07:31
fajne

agnieszka214

17.03.2012 07:31
fajne

RenataZ-et

17.01.2012 17:03
to coś dla mnie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat