Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik migdałowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 szklanka
jaja 5 sztuk
cukier 1 1/2 szklanka
ser 30 dag
masło 1 kostka
migdały 3 dag
budyń waniliowy 2 opakowania
pomarańcza 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik migdałowy

Mąkę i proszek razem mieszamy. Dodajemy 1 jajko, 1/3 szklanki cukru, 1/2 kostki masła i wyrabiamy. Zagniatamy ciasto i na 30 min wkładamy do lodówki. Z pozostałych jajek, sera, masła, soku oraz skórki pomarańczowej robimy masę. Dodajemy stopniowo masę budyniową. Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na blaszkę, zawijamy rogi, wylewamy masę serową i pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach. Na pozostałym tłuszczy podsmażamy migdały, dodajemy resztę cukru i pozostawiamy do ostygnięcia. Powstałą polewą migdałową ozdabiamy sernik, wierzch obficie posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak