Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z dodatkiem rumu

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rum 4 łyżki
masło 3/4 kostki
jajko 5
mąka pszenna 1,7 szklanki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder
pomarańcza 1/2

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z dodatkiem rumu

Masło wraz z cukrem ubijamy na masę. Kiedy masa będzie już ubita dodajemy do niej jedno jajko, proszek do pieczenia oraz mąkę i dobrze mieszamy. Rum mieszamy z wyciśniętym sokiem pomarańczowym oraz startą skórkę cytrynową. Wymieszane składniki dodajemy do zrobionej wcześniej masy na ciasto. Do brytfanki obłożonej papierem do pieczenia wlewamy zrobione ciasto i pieczemy przez około 50- 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto z rumem posypujemy z wierzchu cukrem pudrem na ozdobę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 04.01.2012 21:20
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak