Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 4 dkg
miód 1/2 szkl
mąka graham 3 szkl
olej 1/3 szkl
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka
powidła śliwkowe 1 szkl
woda 3/4 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik

Drożdże wymieszać z ciepłą wodą,dodać miód oraz 1/2 szklanki mąki i odstawić na 15 minut,do zaczyn dodać pozostałe składniki oprócz powideł,wyrobić ciasto i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia ,wyłożyć na wysmarowaną blaszkę i ponownie pozostawić do wyrośnięcia,następnie wstawić do piekarnika i piec w temp 200 stopni C przez 40 minut,gdy ciasto ostygnie ,przekroić i grubo posmarować powidłami śliwkowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak