Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślakowa zupa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

maślaki 1/2 kg
cebula 1
śmietana 1/3 szklanki
włoszczyzna 1
mąka 1 łyżka
masło 3 łyżki
natka pietruszki
pieprz
sól
woda 6 szklanek

Przepis i sposób przygotowania na: Maślakowa zupa

Włoszczyznę oczyszczamy, solimy i gotujemy w wodzie. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę lub nieduże paseczki. Grzybki oczyszczamy i kroimy na kawałki. Na roztopionym maśle podsmażamy cebulę, a po chwili dodajemy do niej grzybki i całość dusimy razem, żeby maślaki były miękkie. Podduszone składniki dodajemy później do wody z gotującą się włoszczyzną.Mąkę oraz śmietanę i niewielką ilość gotującego się bulionu mieszamy bardzo dokładnie razem, a później z powrotem wlewamy do bulionu. Pod koniec gotowania zupy dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 25.04.2012 09:32
smaczna
gosia47-47 04.01.2012 21:19
pycha
Papryczka 08.12.2011 12:34
smaczna
Justyna Jussstiii 02.12.2011 16:00
super
SmacznaPyza 01.12.2011 15:31
nie przepadam za maślakami....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak