Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ze słonecznikiem
* makaron kokardki 1/3 paczki
*brokuły cała paczka - jeśli mrożony,
Usmaż na oliwie podwójną pierś z kurczaka pokrojoną w duże kostki przyprawioną PRYMAT przyprawa do kurczaka,
Smażymy także słonecznik łuskany (mała paczka)na dużej łyżce masła - aż zacznie się lekko robić brązowy
Dodajemy pół puszki kukurydzy i wszystko to wsypujemy do naczynia żaroodpornego bez przykrywki.
Sos śmietanowo- czosnkowy:
500ml śmietanki 30% wlewamy do garnka, wyciskając przez praskę 2 ząbki czosnku i dodając 4-5 plastrów żółtego sera - resztę zostaw, aby przykryć zapiekankę. Wszystko cały czas mieszamy do momentu, w któym ser się rozpuści.
Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego i delikatnie mieszamy uważając na brokuły. Na wierchnią warstwę kładziemy ser żółty.
Wstawiamy do piekarnika 180 stopni/ 30min.
Smacznego!