Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski poznańskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
drożdże 2 dag
mleko 1/2 szkl
jajko 2
masło 2 łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski poznańskie

Drożdże rozprowadzić w letnim mleku i wymieszać z połowa mąkiRozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Dodać resztę mąki,roztopione masło szczyptę soli oraz jajka.Wyrobić ciasto i ponownie odstawić do wyrosnięcia.
uformować kluski odłozyć w ciepłe miejsce aby wyrosły.Gotować 12-15 minut w dużej ilości osolonego wrzątku albo na parze.Podawać z sosem owocowym lub śmietanką

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 30.09.2012 20:10
pycha
Luki 26.04.2012 09:06
pyszne!
lilify 24.04.2012 12:17
aż się chce zrobić
owca441 03.03.2012 17:04
super
Marta41 15.12.2011 23:11
smakowite
Ewa/kalapurtka 04.12.2011 21:10
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak