Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka z wieprzowiny i nerek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso 50 dag
nerki 2 sztuki
ziemniaki 1 kg
cebula 2 szt
smalec 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat troche
ziele angielskie trochę
natka pietruszki łyżka
koperek łyżka
sól do smaku
rosół 2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka z wieprzowiny i nerek

Nerki pokrajać w kostkę i krótko przesmażyć na tłuszczu. Cebulę pokrajać w talarki i przelać na sitku gorącą wodą. Ziemniaki obrać i pokrajać w talarki. Mięso opłukać i pokrajać w dość sporą kostkę. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu ogniotrwałym układać warstwami: mięso, nerki, ziemniaki i cebulę. Każdą warstwę posolić i oprószyć pieprzem i zielem angielskim, zakończyć warstwą ziemniaków. Zalać rosołem i wstawić do nagrzanego piekarnika, przykrywając naczynie. Piec 45-50 min. Potrawę podawać w tym samym naczyniu, posypaną zieloną pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak