Amerykańska zupa z kukurydzą

Amerykańska zupa z kukurydzą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 300 g kukurydzy (1 puszka

  • 1 por

  • zielona papryka

  • ząbek czosnku

  • ok. szkl. śmietany najlepiej do zup lub creme freiche

  • 2 łzyki masła

  • sól

  • pieprz biały

  • ziemniaki

    2 szt
  • bulion warzywny

    650 ml
  • olej

    2 łyżki
  • seler naciowy

    2-3 łodyg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zmodyfikowany lekko przepis znaleziony w książce Kuchnia Amerykańska. Fajna lekka zupka.

Etapy przygotowania
Ziemniaki gotuje ale nie całkowice. Tak by mozna bylo jeszcze je do zupy wrzucic na 10 minut i zeby sie w niej dogotowały.

W garnku rozgrzewam masło i oliwe, wrzucam pokrojona w kostke cebule i czosnek oraz papryke w paseczki. Dorzucam por w krażki i kawałki selera. Zalewam bulionem. Zagotuje a potem razem pod przykryciem zupa ma sie gotowac ok 10 minut. Doprawiam pieprzem. Dosypuje odcedzone ziemniaki i kukurydze. Razem gotuje znowu ok 10 minut. Wlewam smietane. (moja niestety sie lekko zbiegła ale gdy bedzie to creme freiche lub smietana do zupy to napewno będzie miała ładną i aksamitna konsystencje). Doprawiam sola i pierzem. Na talerzu posypuje startym serem i paseczkami świeżej papryki. Mozna doprawic curry wtedy zupa zyska lekko orientalny smak.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

31.10.2015 11:41
ciekawa zupa

Koper

01.08.2011 10:36
Lubię takie zupy :)

danusia19671

11.09.2010 21:36
Takiej zupki jeszcze nie jadłam, ale warto spróbować, bo przepis idealny.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat