Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Amerykańska zupa z kukurydzą

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

300 g kukurydzy (1 puszka
1 por
zielona papryka
ząbek czosnku
ok. szkl. śmietany najlepiej do zup lub creme freiche
2 łzyki masła
sól
Pieprz biały mielony Prymat
ziemniaki 2 szt
bulion warzywny 650 ml
olej 2 łyżki
seler naciowy 2-3 łodyg

Przepis i sposób przygotowania na: Amerykańska zupa z kukurydzą

Zmodyfikowany lekko przepis znaleziony w książce Kuchnia Amerykańska. Fajna lekka zupka.

Etapy przygotowania
Ziemniaki gotuje ale nie całkowice. Tak by mozna bylo jeszcze je do zupy wrzucic na 10 minut i zeby sie w niej dogotowały.

W garnku rozgrzewam masło i oliwe, wrzucam pokrojona w kostke cebule i czosnek oraz papryke w paseczki. Dorzucam por w krażki i kawałki selera. Zalewam bulionem. Zagotuje a potem razem pod przykryciem zupa ma sie gotowac ok 10 minut. Doprawiam pieprzem. Dosypuje odcedzone ziemniaki i kukurydze. Razem gotuje znowu ok 10 minut. Wlewam smietane. (moja niestety sie lekko zbiegła ale gdy bedzie to creme freiche lub smietana do zupy to napewno będzie miała ładną i aksamitna konsystencje). Doprawiam sola i pierzem. Na talerzu posypuje startym serem i paseczkami świeżej papryki. Mozna doprawic curry wtedy zupa zyska lekko orientalny smak.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 31.10.2015 11:41
ciekawa zupa
Koper 01.08.2011 10:36
Lubię takie zupy :)
danusia19671 11.09.2010 21:36
Takiej zupki jeszcze nie jadłam, ale warto spróbować, bo przepis idealny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak