Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z bakłażanem, kuskusem in łopatką wieprzopwą.

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bakłażan 1 sztuka
łopatka bez kości 500 gram
kuskus 200 gram
pomidory z puszki lub koncentrat 1
mąka pszenna 3 łyżki
mleko 1 szklanka
pomidory świeże 3 sztuki
masło 100 gram
seler zielony 3 łyżki
sól 0,3 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 0,5 łyżeczki
olej do smażenia
czosnek 4 ząbki
cebula 2 sztuki
marchewka 1 sztuka
paryka czerwona świeża 1 sztuka
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 0,5 łyżeczki
ser masdamer 400 (masdamer)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z bakłażanem, kuskusem in łopatką wieprzopwą.

Kroki postępowania

1
Bakłażana kroimy na plastry o grubości 4-5mm, solimy z każdej strony i odkładamy na talerz lub sito na pół godziny. Mięso z łopatki kroimy w bardzo drobna kosteczkę i smażymy z czosnkiem, 4 szczyptami soli i pieprzu, słodką i ostrą papryką na oleju. Gdy mięso się podsmaży dodajemy warzywa ( bez bakłażana i świeżych pomidorów) i dusimy aż wszystkie zmiękną. Dodajemy pomidory z puszki lub koncentrat, doprawiamy ziołami prowansalskimi.
Krok 1 - Zapiekanka z bakłażanem, kuskusem in łopatką wieprzopwą. foto
2
Bakłażana wykładamy na spod wysmarowanego tłuszczem naczynia.
Krok 2 - Zapiekanka z bakłażanem, kuskusem in łopatką wieprzopwą. foto
3
Kuskus zalewamy wrzątkiem na wysokość 1cm powyżej jego poziomu. Odstawiamy na 5 minut. Kaszkę łączymy z mięsem i warzywami, dokładnie mieszamy i sprawdzamy czy jest dość aromatyczne. Jeśli nie, wciskamy ząbek czosnku, solimy i dodajemy jeszcze ziół według uznania. Układamy farsz na bakłażany.
Krok 3 - Zapiekanka z bakłażanem, kuskusem in łopatką wieprzopwą. foto
4
Przygotowujemy sos:
mleko podgrzewamy, dodajemy masło, solimy, pieprzymy i doprawiamy gałką muszkatołową. Odrobinę mleka łączymy z mąką pszenną i dolewamy do gorącego mleka, ciągle mieszając. Czekamy aż sos zgęstnieje.
Krok 4 - Zapiekanka z bakłażanem, kuskusem in łopatką wieprzopwą. foto
5
Na farsz ścieramy ser - drobne oczko. Układamy kolejną warstwę bakłażana.
Krok 5 - Zapiekanka z bakłażanem, kuskusem in łopatką wieprzopwą. foto
6
Na bakłażana wylewamy sos i rozprowadzamy na równo. Układamy na nim pomidory.
Krok 6 - Zapiekanka z bakłażanem, kuskusem in łopatką wieprzopwą. foto
7
Pieczemy w temperaturze 150 stopni , przez około 40 minut. Wyciągamy gdy sos się zarumieni jak na zdjęciu.
Smacznego !
Krok 7 - Zapiekanka z bakłażanem, kuskusem in łopatką wieprzopwą. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 12.07.2012 21:54
super
Mati13 01.12.2011 16:19
smaczna
stokrotka 01.12.2011 15:49
ciekawe połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak