Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z gotowanych ziemniaków

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
jajko 3 sztuki
wędzony boczek 30 dag
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
przyprawy
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kwaśna śmietana
ziemniaki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z gotowanych ziemniaków

Ugotowane i zimne ziemniaki skręcić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę, ziemniaki wymieszać z żółtkami jajek, przesianą mąką z proszkiem do pieczenia oraz doprawić do smaku przyprawą do ziemniaków, solą i pieprzem. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni następnie dodać razem z tłuszczem do masy ziemniaczanej, dokładnie wymieszać i na koniec delikatnie połączyć z pianą ubitą z białek. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać grubą warstwą bułki tartej, wyłożyć całą masę ziemniaczaną, wyrównać i posmarować wierzch śmietaną. Piekarnik nagrzać do 200st i piec babkę około 30 min, następnie zmniejszyć temp do 180st i dopiec, babka jest gotowa jak wbity patyczek wyciągniemy suchy, po upieczeniu zostawić jeszcze na kilka minut w piekarniku. Ja podałam z sosem grzybowo-śmietanowym, ale można podać dowolnym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka_B 02.12.2011 07:22
Prezentuje się baaaardzo apetycznie:)
Ewa104 01.12.2011 11:59
Robiłam babkę ziemniaczaną z surowych ziemniaków,ale Twoją wersję szybciej i łatwiej się robi.Muszę wypróbować.
eduszo
eduszo 01.12.2011 10:08
Musi być pożywne
ben-ka 01.12.2011 09:16
dla mnie,to coś nowego :) takiej babki jeszcze nie jadłam,ciekawy ten Twój przepis.
kejt2 01.12.2011 09:11
uwielbiam takie dania!
Monika111 01.12.2011 08:55
fajny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak