Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hiszpański kurczak w pomarańczach

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

4 nogi kurczaka
oliwa 2 łyżki
2 cebule, pokrojone w plasterki (u mnie 1 czerwona 1 normalna)
2 czerwone papryki pocięte w paski
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
400g puszka pomidorów bez skóry, krojonych
50 g oliwek czarnych z zalewy
łyżka zmieszanych suszonych ziół
sól
pieprz
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
koncentrat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Hiszpański kurczak w pomarańczach

Kurczaka solimy i dodajemy pieprzu. Obsmażamy w głębokiej patelni na lekki brąz z obu stron, po czym odstawiamy na bok. Ja dałam go na blachę do gorącego piekarnika, dzięki temu
skróciłam czas przygotowania. Kiedy kurczak jest w piekarniku, robimy sos.
Na oliwę po smażeniu kurczaka dajemy cebulę, czosnek, paprykę i smażymy ok. 5 minut, mieszając. Dodajemy pomidory z puszki, oliwki, koncentrat, zioła, cayenne i gotujemy 2 minuty. Dodajemy kurczaka i obkładamy go cząstkami pomarańczy ze skórą. Przykrywamy i duszimy ok. 15 minut. I gotowe. Pycha.

Ja podałam z dzikim ryżem. Obiad pycha. I nawet slubny ktory do tej pory był twardym przeciwnikiem łaczenia owoców do wszelakich mies, okazał sie tutaj być pokonany, obiad mu smakował i wchodzi na stałe do menu:) .. cora tez, ryz z sosem wylizała z talerza hehe

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda60 18.12.2012 10:23
ja tez wyprobuje
Noruas 23.11.2012 17:47
świetny pomysł! Muszę wypróbować!
ewelina/bunia 25.04.2011 09:57
super
Koper 20.02.2011 15:42
mmm, z pomarańczami do tej pory tylko kaczkę robiłam
eli_555 19.12.2010 23:00
Pyszne mięsko.Lubię połączenia mięsa z owocami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak