Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muszle Conchiglioni a\'la bolognese

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron conchiglioni (powinno byc po około 10 sztuk na osobę
500g mięsa mielonego woł-wp
cebula
sól
2 ząbki czosnku
kulka mozarelli
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Muszle Conchiglioni a\'la bolognese

Makaron gotuje al dente kolo 8 do 10 minut. uważając, aby się nie rozgotował. Do wody
dolałam łyzeczke oliwy z oliwek. Po ugotowaniu przelać należy go zimną wodą odcedzic i ostawic. W miedzyczasie robimy farsz i sos.

Cebulka w kostkę podsmażam na oliwie, dodałam mięso, czosnek, podsmażam razem, dodaje przyprawy: pieprz, oregano, bazylia, sol. Odstawiam na bok.

Robie sos pomidorowy, Na łyzce oleju rozgrzanego karmelizuje 2 łyzki koncetratu pomid, dodaje puszke pomidorow w zalewie, przyprawiam jak na sos do spaghettki, bazylia, oregano, czosnek, pieprz. Smaze az sos troche odparuje. Czesc gotowego sosu daje na dno naczynia do zapiekania a reszte sosu wrzucam do miesa. Mieszam wszystko. Nadzienie nie moze byc zbyt płynne.

Muszle napełnić farszem łyżeczką. Układam w naczyniu żaroodpornym na sosie. Na kazda muszle daje kawalek mozarelli. posypuje oregano i do nagrzanego piekarnika, zapiekam w temperaturze ok. 180 stopni przez 20 minut przykryte folia aluminiowa. Na ostatnie 10 minut zdejmuje i posypałam jeszcze startym serem. Pieke az sie ałdnei zapeicze wszystko. Muszle sa rewelacyjne takie makaron bolognese ale w innym wydaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak