Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa z truskawkową pianką
Żółtka utrzeć z 4 łyżkami wrzątku. Gdy powstanie lekko zawiesisty sos dodawać kolejno 5 dag cukru, mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Na samym końcu delikatnie połączyć z ubitą pianą.
Ciasto rozsmarować cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Ciasto wyjąć, przełożyć na lnianą ściereczkę, posypać cukrem pudrem i zwinąć w rulon. Pozostawić, aby ostygło.
Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu, używając połowy sugerowanej ilości wody. Pozostawić, aby ostygła.
Śmietanę ubić na sztywno z pozostałym cukrem. Dodać likier truskawkowy i połowę tężejącej galaretki. 3/4 przygotowanej pianki rozsmarować na rozwiniętym cieście. Na piance ułożyć porcjami pozostałą galaretkę. Roladę ponownie zwinąć, posmarować po wierzchu resztą pianki truskawkowej. Udekorować białą czekolada i skórka otartą z pomarańczy.