Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z ziemniaków, jaj i pomidorów

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
pomidory 4 sztuki
jajko ugotowane na twardo 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ziemniaków, jaj i pomidorów

Składników biorę \"na oko\", żeby wyszło w miarę po równo. Ziemniaki gotuję w mundurkach. Jajka gotuję na twardo, a pomidory obieram ze skórki. Obrane i przestudzone ziemniaki kroję na kwadraty i wrzucam do naczynia żaroodpornego. Jajka obieram i kroję na ćwiartki, pomidory kroję na kostkę i dorzucam do reszty. Przyprawiam solą i dużą ilością pieprzu. Cebulkę kroję na bardzo małą kosteczkę i wrzucam do reszty. Da górę posypuję ser, dodaję równomiernie rozłożone kawałki masełka, lub polewam wszystko oliwą z oliwek. Zamykam naczynie i wkładam do piekarnika na jakieś 15-20 minut (180 stopni) chwilę przed końcem pieczenia zdejmuję pokrywkę, żeby wierzch był chrupiący.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchareczka2 10.05.2012 19:33
znakomita zapiekanka cos dla mnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak