Tarta z mięsem mielonym a la bolognese

Tarta z mięsem mielonym a la bolognese

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto półkruche

  • Farsz:

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

-ciasto:
200 g maki
1 lyzeczka soli
125 g masla
1 duze jajko
zimna woda (o ile jest taka potrzeba jakies 2 lub 3 lyżki)
- Fasz:
500 gr miesa mielonego - u mnie dzis z łopatki ale najcześciej jest mieszane wp-wol
1 cebula
2 ząbki czosnku
sol, pieprz
paryka słodka i ostra
oregano
2 hohle bulionu
zioła prowansalskie
przecier pomidorowy taki mały słoiczek
ser zółty
kapary lub oliwki
oliwa

Najpierw robimy ciasto. Mąkę do miski, dodac maslo,posiekac nozem, wyrabiac palcami, stopniowo ażosiagnac cos na ksztąłt piasku, potem dodac jajko, wyrobic ciasto reka jesli sie nei bedzie chciało skleic doac wode. Zawinac w folię spozywcza i wlozyc do lodowki na min. 30 min. Potem wyjac, rozwalkowac i wylozyc nim forme - u mnie niestety brak formy do tart wiec wykładam nim tortownice, łącznie z brzegami. Wczesniej spód blaszki odrobine smaruje masłem. Piekarnik nagrzewam do 180 st i podpiekam ciasto jakies 7 minut.

Farsz jest jak sos bolognese. Mieso z cebula i czosnkiem smaże na oliwie, dodaje przyprawy, koncentrat, podlewam bulionem. Ma wyjsc gęsty miesny sos. Na podpieczone ciesto wylewam farsz, posypuje mocno serem, układam kapry albo oliwki (córka nie lubi oliwek wiec ona ma kapary a dla gosci daje oliwki). Posypuje oregano i papryka słodka. Potem do piekarnika na jakies 15-20 minut. Powinno wystygnac i stać sie bardziej zwarte ale moja corka tego nie przestrzega i jadła gorące.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

eli_555

29.11.2011 22:36
fajne danko

Anna141

06.07.2011 19:58
muszę wypróbować

wedith1

25.11.2010 17:47
aż ślinka cieknie :)

sloneczko1

02.10.2010 00:17
super pomysł na kolację we dwoje.

SmacznaPyza

15.09.2010 09:23
pyszności, bardzo fajny pomysł :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat