Przepis i sposób przygotowania na: Filety z indyka w sosie mandarynkowym
Mięso umyć osuszyć i przekroić na 4 filety. Brandy wymieszać z miodem, 2 łyżkami oliwy, białym pieprzem Prymat i solą. Powstałym sosem posmarować filety z obu stron i odstawić na 30 minut. Następnie usmażyć mięso na pozostałej oliwie, z obu stron na rumiano i przechować w cieple.
Przygotować sos: Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, wykroić z błonek miąższ. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki i usunąć pestki. Do sosu powstałego podczas smażenia mięsa wlać sok pomarańczowy i cytrynowy, miód, wymieszać, włożyć cząstki mandarynek i pomidora. Przyprawić solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat. Gotować 5-7 minut, stale mieszając. Zdjąć z ognia i połączyć ze śmietaną. Usmażone filety podawać w sosie, przybrane natką z ryżem ugotowanym na sypko lub z bagietką.