Przepis i sposób przygotowania na: Udo kacze z ziemniakami w mundurkach i mizerią.
Po tym czasie, osączamy je na sitku, nacieramy solą, papryką i czosnkiem. Wrzucamy na rozgrzany olej i zmniejszamy temperaturę, tak, aby kaczka po obsmażeniu mogła jeszcze trochę się podusić ( około 20 minut pod przykryciem z 0,5 szklanki bulionu powstałego z gotowania udek). Po odparowaniu wody doprawiamy majerankiem i zdejmujemy z ognia.
W trakcie przyrządzania kaczki wrzucamy do zimnej, osolonej wody, cztery średnie ziemniaki i gotujemy przez 30-50 minut ( w zależności od wielkości ziemniaków).
Układamy na talerzu masło, solimy je i pieprzymy grubomielonym pieprzem.
Mizerię przygotowujemy z pokrojonych w plasterki świeżych ogórków, dorzucamy do niej cebulkę, solimy, pieprzymy i dodajemy 18% kwaśnej śmietanki. Powinna się przegryźć około 10-15 minut przed podaniem.