Jogurtowe puchawki

Jogurtowe puchawki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 szkl
  • mąka

    60 dag
  • cukier

    1/3 szkl
  • drożdże

    5 dag
  • jajko

    2 szt
  • margaryna

    8 dag.
  • jogurt

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z drożdży robimy rozczyn: mieszamy drożdże z połową mleka i dodajemy trochę cukru. Pozostałe mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim margarynę. Pozostały cukier ucieramy z dwoma jajkami. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej rozczyn drożdżowy, jajeczny, mleko z margaryną. Całość należy bardzo dobrze wyrobić - podstawa udanych pampuszków. Formujemy średnie kulki i pozostawiamy na troszkę do wyrośnięcia. Następnie parujemy je około 10 minut. Puste pampuchy podaję z dowolnym jogurtem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat