Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z kalafiora i mielonego mięsa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1/2 kg
kalafior 1 szt
pieczarki 20 dag
czosnek 2 ząbki
jajko 3 szt
pomidory 3 szt
śmietanka 1 szkl
sól do smaku
pieprz do smaku
szczypiorek usiekany 2 łyżki
ser żółty 15 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kalafiora i mielonego mięsa

Mięso włożyć do miseczki wbić jajko, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Kalafior podzielić na różyczki i gotować przez 10 minut w osolonej wodzie, odcedzić. Pomidory i pieczarki umyć i pokroić na kawałki. Pozostałe jajka wymieszać se śmietaną, żółtym serem, szczypiorkiem, szczyptą soli i pieprzu. Do naczynia żaroodpornego włożyć kalafior, pomidory, pieczarki i mięso, delikatnie przemieszać widelcem. Następnie zalać przygotowanym sosem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temp 180 stopni około 30-40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alaaa 03.02.2014 22:30
fajny pomysł na zapiekankę
IlonaAlbertos 23.06.2013 22:35
Musi być smaczna.
olkaaa 27.12.2012 08:02
ciekawy przepis
Łukasz15 11.09.2012 12:31
Pyszna
ronald88 03.12.2011 11:10
super
Iwona51
Iwona51 01.12.2011 11:16
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak