Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak duszony w miodzie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 2 kg
olej 6 łyżek
sól do smaku
imbir trochę
czosnek 1 ząbek
wywar drobiowo-wołowy 1.5 szkl
miód 5 łyżek
białe wino 1 lampka

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak duszony w miodzie

Kurczaka podzielić na 30 małych cząstek. Natrzeć solą, czosnkiem (i imbirem w proszku), odstawić na 2-3 godziny. Olej wlać na gorącą patelnię, rozgrzać na dużym ogniu, dodać plasterki świeżego imbiru (imbir w proszku dodajemy do mięsa), mieszając smażyć 30 sek. Dodać kawałki kurczaka, mieszając smażyć w oleju 5 min na dużym ogniu, olej zlać z patelni. Polać kurczaka wywarem, sosem sojowym i alkoholem, posypać cukrem, zagotować na dużym ogniu, mieszając gotować 2 min, przykryć, trzymać na dużym ogniu 10 sek. Odkryć, kawałki kurczaka obrócić w sosie, dalej gotować na dużym ogniu aż zostaną 2-3 łyżki lepkiego płynu, mięso obracać kilkakrotnie w sosie. Polać miodem, kawałki kurczaka obrócić. Podawać natychmiast.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak