Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona ligawa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ligawa wołowa 1,2 kg
sól
pieprz
cukier
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 10 liści
olej
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona ligawa

Mięso opłucz i osusz a potem natrzyj solą , pieprzem , cukrem , cynamonem i gałką . Ja najłatwiej robię tak że wszystkie przyprawy wysypuję na talerzy mieszam ręką i dopiero nacieram każde mięso. Obkładamy liśćmi i umieszczamy mięso w kamiennym naczyniu przykrywamy i odstawiamy na noc. Następnego dnia mięso wkładamy do formy żaroodpornej , usuwamy liście a mięso polewamy olejem i wstawiamy do gorącego piekarnika 220 st na 10 minut , potem pieczemy 75 minut w temp. 180 st W trakcie skrapiaj gorącą wodą .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia
babcia 30.08.2012 11:43
musze zrobić
babcia
babcia 30.08.2012 11:43
musze zrobić
Margo1 29.11.2011 11:47
Z tego wywaru możemy nawet zrobić sos : Wywar przecedż , zagotuj, zagęść łyżką mąki rozprowadzoną w 1\\2 szklanki wody i sos ponownie zagotuj mieszając . Gdyby smak nam jeszcze nie odpowiadał to możemy doprawić po swojemu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak