Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BUDYŃ PTYSIOWY

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1/4 LITRA
wanilia laski 1/4 SZT
masło 8 DAG
białka-piana 6 SZT
mąka 10 DAG
żółtko jajek 6 SZT
cukier 12 DAG

Przepis i sposób przygotowania na: BUDYŃ PTYSIOWY

Przygotować formę i nastawić wodę do gotowania. Zagotować mleko z masłem, wsypać mąkę i silnie ucierać drewnianą łyżką; tak żeby utworzyło się jednolite ciasto. Ciasto przez cały ten czas podgrzewać miernie, aby równocześnie z roztarciem grud mąka uległa rozklejeniu przez wchłonięcie całej ilości mleka. Gdy ciasto jest już elastyczne, przepojone tłuszczem i odstaje od dna naczynia w czasie ucierania, należy je zdjąć, przełożyć do miski i ucierać, dodając po jednym żółtku i po trochu cukru. Na końcu dodać cukier waniliowy. Ubić pianę i wymieszać ją jak najdelikatniej z ciastem. Ciasto zaraz wyłożyć do formy, zamknąć ją, wstawić do garnka z wrzącą wodą, przykryć i gotować na małym ogniu 45 minut. Formę wyjąć i otworzyć, sprawdzić, czy ciasto ugotowane i czy patyczek wychodzi suchy, okroić dookoła ścian, budyń jak najszybciej wyłożyć na okrągły półmisek i pokroić na porcje. Podawać z sosem z wina, waniliowym, czekoladowym, sokiem owocowym lub sorbetem surówkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 01.04.2013 19:59
lubię taki budyń

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak