Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka Jaś po bretońsku - szybkowar

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 400 g
przecier pomidorowy 500 g
pomidory krojone z puszki 390 g
cebula 4
kiełbasa podwawelska 40 dag
żeberka wieprzowe 30 dag
boczek wędzony 15 dag
włoszczyzna
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
ziele angielskie 3
Liść laurowy suszony Prymat 3
papryka mielona 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 2 szczypty
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka Jaś po bretońsku - szybkowar

Kroki postępowania

1
Fasolkę zalewamy przefiltrowaną wodą. Kiełbasę oraz boczek (bez skóry) kroimy w kostkę.
Krok 1 - Fasolka Jaś po bretońsku - szybkowar foto
2
Do zimnej wody wkładamy żeberka wieprzowe, skórę z boczku oraz włoszczyznę. Gotujemy wywar. Miękkie warzywa i skórę wyrzucamy. Z żeberek obieramy mięso.
Krok 2 - Fasolka Jaś po bretońsku - szybkowar foto
3
Część wywaru odlewamy i dodajemy fasolkę. Zamykamy szybkowar i garujemy około 15 minut. Jeśli ilość wody będzie zbyt dużo to ponownie odlewamy.
Krok 3 - Fasolka Jaś po bretońsku - szybkowar foto
4
Dodajemy pokrojone w kostkę cebulę oraz kiełbasę i boczek wraz z przecierami pomidorowymi i pomidorami krojonymi. Zamykamy i garujemy kolejne 5 minut.
Krok 4 - Fasolka Jaś po bretońsku - szybkowar foto
5
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mięso z żeberek oraz przyprawy ziołowe. Gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut.
Krok 5 - Fasolka Jaś po bretońsku - szybkowar foto
6
Fasolka powinna być miękka ale nie „rozlazła”. Podajemy z świeżym pieczywem. Smacznego.
Krok 6 - Fasolka Jaś po bretońsku - szybkowar foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 30.11.2011 19:26
dawno nie jadłam
aginaa 30.11.2011 16:45
pyszna
Beatris 30.11.2011 10:28
Bardzo lubimy taką fasolkę.
Katarzyna/kate1980 29.11.2011 22:04
ekstra
anna186 29.11.2011 18:24
smaczne
Agnieszka_B 29.11.2011 15:00
Łatwo i smacznie:)
Norgiusz 29.11.2011 10:23
super
BernadettaP 29.11.2011 08:36
Muszę zrobić fasolkę, bo Mąż już mi żyć nie daje :)
agnieszka137 28.11.2011 23:45
apetyczna
Lotar 28.11.2011 22:23
pyszna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak