Pasztet śledziowo - ziemniaczany

Pasztet śledziowo - ziemniaczany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    3
  • mleko

    125 ml
  • bułka tarta

    3 łyzki
  • masło

    5 łyżek
  • sól, pieprz

  • ziemniaki

  • śledzie

    4
  • jaja na twardo

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie odfiletowac ,zalac mlekiem ,odstawic na godzinę .ziemniaki ugotowac w łupinach ,obrac i przepuścic przez maszynkę wraz z namoczona w mleku bułką .Masło utrzec i cały czas ucierając dodawac po jednym surowym żółtku oraz po łyżce zmielonych ziemniaków.Przyprawic solą,pieprzem ,gałką.Z białek ubic pianę i delikatnie połaczyc z masą ,dodając 2 łyzki tartej bułki.Filety pokroic w paski ,jajka ugotowane na twardo pokroic w plasterki.Formę posmarowac masłem ,oprószyc bułką tartą ,wyłożyc połowę masy ziemniaczanej.Na niej ułożyc śledzie i jajka.Wyłożyc resztę masy.Wstawic do piekarnika na 50 minut w temperaturę 180*C .Podawac na ciepło z sosami i surówką .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kuklik

20.09.2013 06:59
zaskakujący pasztet

Motorek

30.04.2013 08:09
ciekawe jak smakuje

joanna77

18.08.2011 21:10
mniam

Anna133

12.08.2011 08:29
nigdy nie robiłam

ben-ka

26.07.2011 07:43
hm...wymyśliłaś takie danie? ciekawa jestem jak taki pasztet smakuje?

barbara11561

25.05.2011 06:14
Ciekawy przepis:)

cukiereczek

29.04.2011 09:58
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat