Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z czerwonymi porzeczkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

porzeczki czerwone 35 dag
ryż 15 dag
mleko 1/3 litra
budyń śmietankowy 1/2 opakowania
jajko 2
cukier 10 dag
aromat waniliowy 1
cytryna 1

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z czerwonymi porzeczkami

Ryż gotujemy do miękkości w mleku. Dwa żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do niego budyń śmietankowy wymieszany w kilku łyżkach mleka. Masę tą dodajemy do ryżu i chwilę gotujemy. Do ryżu dodajemy także sok wyciśnięty z cytryny oraz startą skórkę. Porzeczki czerwone myjemy i dodajemy do ubitej na sztywno piany z białek. Do naczynia żaroodpornego nakładamy ryż, a potem dajemy na niego ubitą pianę z białek, którą wymieszaliśmy z czerwonymi porzeczkami. Danie ryżowe pieczemy przez około 30 -40 minut w temperaturze 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 02.03.2012 09:18
dobre
ziutula
ziutula 15.12.2011 14:00
lekki deser...
gosia47-47 29.11.2011 08:03
musi być super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak