Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto dyniowe z bakaliami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 150 g
jajko 2 szt
olej 90 ml
cukier 250 g
cynamon 1 łyzeczka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
masło 150 g
orzechy 3 łyżkii
rodzynki 1/4 szklanki
śliwki suszone 5 szt
puree 1 z dyni

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto dyniowe z bakaliami

Masło roztopiłam na patelni, rozpuściłam w nim cukier i miód, dodałam bakalie, przesmażyłam krótko i wystudziłam. Jajka, olej i dyniowe puree zmiksowałam, dodałam mieszając mąkę, cukier, sól, cynamon i proszek do pieczenia. Wylałam owoce w cukrze i maśle na dno zamkniętej formy. Włożyłam na to ciasto. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika ( 175 C) i po 40 minutach było pięknie upieczone. Ostudziłam je na mokrą ściereczkę, żeby łatwiej wyszło i po 15 minutach wyrzuciłam do góry dnem na talerz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 01.11.2012 18:49
Ciasta dyniowego jeszcze nie jadłam ale chyba się skuszę.
rjustysia 27.10.2012 19:29
mam dwie dynie, czekają na fajny przepis, chyba znalazłam ;)
Wacław 09.06.2012 08:49
fajne ciasto !
ilka_86 18.03.2012 21:50
fajny przepis
alaaa 23.01.2012 17:16
nie próbowałam,wygląda ładnie
kasienka23 21.01.2012 17:55
nie jadłam nigdy ciasta dyniowego, chętnie się przekonam jak smakuje :)
MAR3STA 28.11.2011 18:06
świetnie wygląda;)
halina17 28.11.2011 14:49
dobre ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak