Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka w pomarańczach

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 1 sztuka
pomarańcza 5 sztuk
masło 2 łyżki
likier pomarańczowy 1/2 szklanki
sok z cytryny 1 łyżka
rosół drobiowy 200 ml
sól do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do smaku
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka w pomarańczach

Dwie pomarańcze obrać, pokroić w plastry. Kaczkę natrzeć solą i pieprzem, odstawić. Rozpuścić masło, zrumienić na nim kaczkę, przykryć. Dusić przez 50 minut.
Z pozostałych 3 pomarańczy wycisnąć sok, dodać do rosołu, wlać sok z cytryny i likier. Wymieszać, wlać do kaczki, dusić jeszcze 20 minut. Kaczkę wyjąć, sos zagęścić łyżką mąki wymieszanej z odrobiną zimnej wody. Zagotować. W sosie podgrzać plastry pomarańczy, obłożyć nimi kaczkę, polej ją sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 19.01.2012 13:22
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak