Udka z kurczaka duszone

Udka z kurczaka duszone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka z kurczaka

    3-4
  • czubata łyżka czosnku granulowanego

    1
  • łyżki ciemnego sosu sojowego

    3-4
  • łyżki sosu chili

    2-3
  • olej

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udka umyć dokładnie, osuszyć. Posypać czosnkiem, skropić sosem sojowym i chili, odłożyć na kilka godzin do lodówki. Ja przygotowuję je wieczorem żeby poleżały sobie przez noc. Zamarynowane udka kładziemy na mocno rozgrzaną patelnię z olejem, skórą do spodu aby ładnie się zrumieniła. Kiedy się przysmaży udka obracamy, podlewamy 1/3 szkl. wody i dusimy na malutkim ogniu aż mięso będzie miękkie - ok. 20-30 min.. W czasie duszenia kilkakrotnie polewamy wierzch udek wytworzonym sosem i ew. dolewamy nieco wody jeśli zbytnio odparuje. Podajemy z ryżem albo ziemniakami i surówką, dobre są też na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

romanrafal

07.05.2011 17:10
super

SmacznaPyza

06.05.2011 17:12
cukiereczku, nie była chrupiąca bo dusząc nie da się tak zrobić - jest rumiana bo najpierw bardzo mocno je obsmażyłam

cukiereczek

06.05.2011 14:44
super z taką chrupiąca skórką

Ewa104

09.07.2010 22:17
Lubię drób w takim wydaniu!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat