Ryż z truskawkami, tak po prostu :-)

Ryż z truskawkami, tak po prostu :-)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łyżeczki masła

    2
  • szkl. wody

    1
  • szkl. mleka

    1
  • łyżeczki soli

    1/2
  • laski wanilii

    1/2
  • kg świeżych truskawek

    1/2-3/4
  • szkl. cukru

    1/3
  • łyżeczki mielonego cynamonu

    1/2
  • łyżki soku z cytryny

    1-2
  • kilka łyżeczek śmietany)

    do dekoracji:
  • ryż długoziarnisty

    1 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż bardzo dokładnie wypłukać w zimnej wodzie - aż ta będzie przeźroczysta. Wsypać do rondla, dodać sól, 1 łyżeczkę masła i 1 szkl. mleka, zagotować. Następnie dodać mleko i przekrojoną wanilię, gotować na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn. Truskawki opłukać, osączyć, oderwać szypułki. Owoce zmiksować blenderem (kilka zostawić do dekoracji) dodając cukier, sok cytrynowy i cynamon. Z ryżu wyjąć wanilię i gorący albo ciepły nakładać do filiżanek wysmarowanych resztą masła i wykładać kopczyki na głębokie talerze. Dookoła nalać musu truskawkowego. Ozdobić kropelkami śmietany i plasterkami albo połówkami truskawek. Pyszne, lekkie danie!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

natii3624

11.05.2012 19:13
wygląda rewelacyjnie! :)

magdziorka6

11.02.2012 15:51
ślicznie przystrojony ten deserek

rjustysia

09.11.2011 10:03
Podoba mi się ten deser:) bardzo :)

ewa19a

04.05.2011 20:53
pycha

Ewelina38

22.03.2011 09:52
jakie ładne i kolorowe..... :)

ilka_86

12.03.2011 08:45
uwielbiam, jadłam taki niedawno:)

Edyta38

13.01.2011 09:42
wspaniale wyglada:)

bogumiła3

26.08.2010 00:11
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat