Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone pierożki drożdżowe z malinami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
mleko 1/2 szklanki
żółtko jajek 1 sztuka
masło 2 łyżki
jajko 1 sztuka
drożdże 2 dkg
cukier 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
maliny świeże 30 dkg
cukier 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier puder
smalec 2 (do smażenia)

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone pierożki drożdżowe z malinami

W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże, po czym wlej je do miseczki z mąką, jajem, żółtkiem, solą i łyżeczką cukru. Zagnieść ciasto. Na koniec dodać stopione i ostudzone masło, ponownie zagnieść ciasto, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Owoce rozgnieść widelcem, wymieszaj z mąką ziemniaczaną i 3 łyżkami cukru.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, wytnij krążki, na środek ułóż nadzienie. Zlep, smaż na mocno rozgrzanym smalcu. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak