Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Z cynamonową kruszonką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwek węgierek 60 dag
mąki 30 dag
pól kostki margaryny
cukru 1/2 szkl
torebka cukru waniliowego
jajko
żółtko jajek
czubata łyżka kawśnej śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
kruszonka
cukru 10 dag
masła 10 dag
czubata szkl mąki
sos
szkl kremówki
serka wnilowego 20 dag
ajerkoniak

Przepis i sposób przygotowania na: Z cynamonową kruszonką

Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, dodać jajko i żółtko. Mąkę przesiać przez sitko z proszkiem do pieczenia, wsypać do margaryny, dodać śmietanę, wyrobić. Gotowym ciastem wyłożyć dno oraz boki tortownicy o średnicy 22 cm
Śliwki wydrylować, rozłożyć na cieście, oprószyć cynamonem. Składniki kruszonki rozetrzeć na grudki, rozłożyć na śliwkach. Piec ok 60 min w 190 st C
Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem waniliowym i ajerkoniakiem. Podawać do ciasta.
Zamiast ajerkoniaku można dać laskę wanilii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 30.09.2010 10:44
pyszne
ewelina/bunia 15.09.2010 10:15
ta wersja nie dla mnie
banditka 30.06.2010 07:02
Takiej kruszonki nie probowalam jeszcze - ciekawe ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak