Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pianka truskawkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

TRUSKAWKI MROŻONE 1/4 kg
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
śmietana 30% 30 ML
cukier puder 1 łyżka
wanilia 2 laski

Przepis i sposób przygotowania na: pianka truskawkowa

Truskawki rozmroź,odcedź.Kilka sztuk odłóż do dekoracji,resztę owoców zmiksuj,utrzyj blenderem lub rozgnieć widelcem.Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody.Galaretkę przygotuj wg.przepisu na opakowaniu,następnie odstaw w chłodne miejsce,aby przestygła i trochę stężała.
Śmietanę ubij na sztywno,pod koniec dodaj cukier puder.Odłóż odrobinę śmietany do dekoracji (najlepiej wstaw ją do lodówki),resztę połącz z truskawkami oraz żelatyną.Gotową masę wylej na blachę (wcześniej włóż ją aluminiową folią) i wstaw do lodówki na 20 minut.Dno blachy możesz dodatkowo wyłożyć biszkoptami,zaś wierzch pianki -połówkami truskawek.Następnie rozprowadź na piance galaretkę i całość odstaw do lodówki jeszcze na co najmniej 30 minut.
Po schłodzeniu wyjmij piankę truskawkową z blachy i wytnij z niej serduszka.Najlepiej użyć do tego blaszanych foremek,które uprzedni trzeba ogrzać (tak jak nóż do krojenia tortu).Zaraz po wykrojeniu serca foremkę trzeba usunąć.Dzięki temu serduszka będą kształtne,a brzegi deseru równe i gładki.
Udekoruj deser wcześniej odłożoną i schłodzoną bitą śmietaną oraz laską wanilii.Podawaj od razu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak