Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki do słodkiego nadzienia

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna
śmietana 30%
mleko

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki do słodkiego nadzienia

SKŁADNIKI:

mąka pszenna - 250g,
śmietana 30% - 200ml,
mleko 3,2% - 650ml,
jaja - 3,
cukier waniliowy - łyżeczka,
aromat waniliowy - kropla,
cukier - 2 łyżki,
szczypta soli,
olej lub oliwa - łyżka + trochę na patelnię.

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać z cukrami i solą. Dodać jaja, mleko i śmietanę. Zmiksować. Ciasto odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce. Przed smażeniem do ciasta dodać olej i aromat waniliowy. Patelnię leciutko natłuścić i bardzo dobrze rozgrzać. Przy pomocy dużej łyżki (chochli) nalewać cienką warstwę ciasta i rozprowadzić ją szybko ale równomiernie na patelni. Smażyć z jednej strony przez ok minutę, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne kilkadziesiąt sekund, do lekkiego zrumienienia. Podawać na gorąco ze słodkim nadzieniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 02.06.2012 08:37
bardzo lubię :P
zbysio 31.01.2012 22:19
ooooooooooooooo
czekoladka_m 05.01.2012 16:42
Ja jeszcze nie robiłam z kremówką, chyba spróbuję:)
caroline1983 30.11.2011 10:40
Ciekawy pomysł na ciasto, ja przeważnie robie takie zwykłe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak