Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papka dyniowo-czosnkowa do zup

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

miąższ dyni
czosnek
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Papka dyniowo-czosnkowa do zup

SKŁADNIKI:

miąższ dyni - 700g,
czosnek - główka (można dodać 2 główki, aromat i smak będzie intensywniejszy),
oliwa - 2-3 łyżki,
sól.

PRZYGOTOWANIE:

Miąższ dyni pokroić na mniejsze kawałki np. w kostkę. Ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czosnek przekroić wszerz na pół - nie obierać. Dynię dość dobrze posolić i skropić oliwą. Czosnek ułożyć obok dyni, jego przekrojony wierzch posmarować oliwą. Piec przez 30-40 minut w 200 stopniach na środkowej półce piekarnika. W trakcie pieczenia, dynię wymieszać, aby równomiernie się upiekła. Wyjąć z piekarnika. Kawałki czosnku bardzo łatwo wychodzą z łupinek. Rozdrabniaczem lub blenderem zmiksować ząbki czosnku z dynią. Gotującą zupę zdjąć z ognia. dodać papkę, wymieszać, przyprawić do smaku i zagotować. Czosnek traci swą ostrość podczas pieczenia, wydobywając jednocześnie niezwykły smak i aromat.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 19.12.2011 08:59
do jakiej zupki dyniowej?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak