Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pure ziemniaczano-dyniowe z czosnkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki
miąższ dyni
czosnek

Przepis i sposób przygotowania na: Pure ziemniaczano-dyniowe z czosnkiem

SKŁADNIKI:

ziemniaki (obrane) - 1 kg,
miąższ dyni - 500g,
czosnek - 4-6 ząbków,
masło - 2 łyżki,
sól,
pieprz,
kolendra mielona,
śmietana kwaśna lub jogurt - 3-4 łyżki,

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki umyć, pokroić na większe kawałki zalać zimną wodą i posolić. Gotować na niedużym ogniu przez 10 minut. Dodać pokrojony miąższ dyni. Gotować przez kolejne 10 minut do miękkości warzyw. Odcedzić i zmiksować lub dobrze rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków. Dodać jogurt/śmietanę, zmiażdżony czosnek, masło, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać na gorąco solo na kolację lub jako dodatek do dań głównych, w tym mięsnych. Przechowywać w lodówce. Porcja dla 3-4 osób.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak