Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chutney dyniowy

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 500 gram
marchewka 300 gram
cebula 2 sztuki
ocet jabłkowy 1/2 litra
papryczka chilli 2 sztuki
sól 2 łyżki
Przyprawa curry orientalna Prymat 2 łyżeczki
cukier 1/2 szklanki
dynia 1 kilogram
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chutney dyniowy

Kroki postępowania

1
Obraną i pozbawioną nasion dynię ścieram na tarce jarzynowej, mieszam z solą i odstawiam na godzinę, aby puściła sok. Po tym czasie dynię bardzo dokładnie odciskam z soku i przekładam do rondla z grubym dnem.
Krok 1 - Chutney dyniowy foto
2
Obraną marchewkę również ścieram na tarce jarzynowej i przekładam do rondla. Papryczki pozbawiam nasion i bardzo drobno kroję. Cebulę obieram i kroję w bardzo drobną kosteczkę. Chilli i cebulę dodaję do warzyw w rondlu. Świeży imbir obieram, ścieram na drobnych oczkach tarki i łączę z warzywami. Dodaję przyprawy i ocet jabłkowy, całość doprowadzam do wrzenia, a następnie gotuję na średnim ogniu, często mieszając.
Krok 2 - Chutney dyniowy foto
3
Umyte pomidory sparzam wrzącą wodą i obieram ze skórki. Kroję je na mniejsze kawałki i przekładam do rondla w chwili, gdy warzywa są już miękkie. W dalszym ciągu gotuję często mieszając do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji.
Krok 3 - Chutney dyniowy foto
4
Gotowy chutney przekładam do wyparzonych i osuszonych słoiczków, pasteryzuję 15 minut. Odstawiam do ostygnięcia.
Krok 4 - Chutney dyniowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pacia 07.08.2014 14:02
dziś przygotuję tę zupę-wygląda bardzo smacznie:)
kuklik 17.05.2014 16:07
świetny pomysł
Klausia 21.01.2014 20:44
świetny pomysł :)
Wacław 17.11.2013 21:10
przepis w pełni zasługuje na "5" ładnie pokazany i bardzo ciekawy
barbara11561 04.05.2013 07:35
świetny,nie miałam okazji jeszcze takiego pokosztować niestety:)
alaaa 28.11.2012 21:02
kolory ma piękne,,
anemon 25.11.2012 16:21
Polecam, ja w tym roku zrobiłam niestety niedużo i już mi się kończy.
pacpaw 25.11.2012 11:43
sam taki dodatek na pewno zrobię
anemon 20.07.2012 09:18
Oczywiście, zawsze można zrobić większą porcję i zamknąć w słoikach na później. Będzie jak znalazł.
caralajna 19.07.2012 08:07
fantastyczne, zwłaszcza że można zaprawić na potem, jak nic nie ma a zwłaszcza czasu..
Grazyna0211 06.02.2012 12:27
dla mnie rewelacja
anemon 20.01.2012 14:46
Izabela, niemal do wszystkiego, zgodnie z kanonami i łamiąc je. Ten sos smakuje na zimno i na ciepło. Podaję do pieczeni wieprzowej, do ryb, do dań z ryżu albo do różnych szybkich dań z kurczaka, do dań kuchni indyjskiej i nie tylko. To trochę taka wytrawna konfitura. Kromka chleba posmarowana nim i np. plaster sera świetnie smakuje.
IZABELA29 20.01.2012 10:58
do czego go podajesz, ?
ben-ka 12.01.2012 09:23
zachęcające są przepisy z wykorzystaniem dyni - muszę to nadrobić.
Lotar 26.11.2011 23:20
smaczny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak