Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe z dżemem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
drożdże 15 g
masło 60 g
mleko 1/4 l
jajko 2 szt
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z dżemem

Kroki postępowania

1
Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami letniego mleka,oraz szczyptą cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce,aby drożdże zaczęły chodzić. Mleko podgrzewamy razem z masłem i pozostałym cukrem - aby masło i cukier się rozpuściły. Zdejmujemy z ognia do ostygnięcia. Kiedy lekko przestygnie mieszamy mleko z jajkami ( 1 całe i jedno żółtko) i dodajemy do mąki. Wyrabiamy starannie na gładkie ciasto. Odstawiamy na jakieś 2 godzinki w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Bułeczki drożdżowe z dżemem foto
2
Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto na grubość około pół centymetra. Smarujemy rozwałkowane ciasto dżemem, zawijamy jak roladę. Wałek ten kroimy na kawałki długości około 3 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między bułeczkami odstępy, bo jeszcze urosną. Smarujemy rozbełtanym białkiem.
Krok 2 - Bułeczki drożdżowe z dżemem foto
3
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut.
Krok 3 - Bułeczki drożdżowe z dżemem foto
4
PO wyjęciu z piekarnika opcjonalnie możemy je polukrować.
Krok 4 - Bułeczki drożdżowe z dżemem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewasylwia 27.11.2011 12:29
zjadłabym taka
ziutula
ziutula 27.11.2011 00:36
zjadłabym na śniadanie.....ale nie mam tej drożdżóweczki...
suzana 26.11.2011 23:30
bardzo fajne
Lotar 26.11.2011 23:20
pyszne :)
Ewa6274879 26.11.2011 20:43
smakowite drożdżóweczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak