Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla z nadzieniem serowym

5.0
(31)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 gram
drożdże świeże 10 gram
mleko 1/4 szklanki
masło 100 gram
cukier puder 50 gram
sól 1 szczypta
ser tłusty 350 gram
cukier puder 3 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka
masło 3 łyżki
rodzynki 50 gram
żółtko jajek 1 sztuka
słodka śmietana 1 łyżka
jajko 1 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla z nadzieniem serowym

Kroki postępowania

1
CIASTO: pokruszone drożdże mieszam z łyżeczką cukru, gdy drożdże zrobią się płynne, dodaję 2 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki, dodaję wyrośnięty rozczyn, roztrzepane jajko, cukier, szczyptę soli, wlewam letnie mleko oraz roztopione masło i miksuję końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego.
Ciasto lekko oprószam mąką, przykrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Strucla z nadzieniem serowym foto
2
NADZIENIE: ser miksuję z żółtkiem i cukrem, a po chwili dodaję roztopione i przestudzone masło i jeszcze przez moment miksuję. Dodaję rodzynki i dokładnie mieszam.
Krok 2 - Strucla z nadzieniem serowym foto
3
WYKONANIE: wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie podsypując lekko mąką. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach 25x35cm i rozsmarowuję nadzienie. Zwijam wzdłuż dłuższego boku jak roladę, powstały rulon przecinam wzdłuż na pół, z tym, że jeden koniec zostawiam nieprzecięty. Dwie części rolady skręcam jak linę i sklejam końce.
Krok 3 - Strucla z nadzieniem serowym foto
4
Przenoszę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podrośnięcia na około 45 minut. Następnie smaruję żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką i wstawiam do nagrzanego do 170*C piekarnika i piekę 30 minut. Upieczone ciasto studzę na kratce kuchennej.
Krok 4 - Strucla z nadzieniem serowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 15.03.2017 21:22
Kuszaco wygląda
jan_mag 15.03.2017 09:17
Pyszności :)
pestka 11.03.2017 08:42
smaczna strucla
IZABELA29 16.09.2016 21:42
Pysznie wygląda
w mojej kuchni 12.09.2016 00:31
takie słodkości lubię
Ela15 02.09.2016 16:40
fajna strucla
cukiereczek 07.11.2015 15:47
puszystsza, serowa Lubię to!
mileneczka5 22.10.2015 20:44
musze przepis wypróbowac:)
anemon 04.01.2015 09:33
Bardzo dziękuję i polecam.
kasia.s 08.11.2014 18:09
Uwielbiam drożdżowe ciasta... do tego szklanka mleka... Pyszności:)
ben-ka 27.09.2014 08:28
Aż chce się zjeść,taka apetyczna.
IZABELA29 17.09.2014 08:50
smakowite i to bardzo
as28 12.09.2014 09:50
fajne ciasto
PaniMISIOWA 31.08.2014 17:36
pyszne ciasto
IZABELA29 03.08.2014 14:54
Lubie takie wypieki
Gracer 03.08.2014 10:47
super przepis
as28 20.07.2014 21:45
mniam mniam
rutynka 09.07.2014 17:41
mmm wysmienita
berys18 06.07.2014 10:01
z pewnością pyszna
ben-ka 05.07.2014 09:11
To musi być pyszne!
as28 29.06.2014 12:34
smakowicie wygląda i jeszcze lepiej smakuje
Pani Domu 09.06.2014 12:26
apetyczny placek
anemon 11.05.2014 09:37
Z tej porcji ciasta robię jedną struclę.
gosiag 05.05.2014 21:57
super drozdzowa
as28 04.05.2014 20:22
pychotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak