Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki zapiekane

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 250 g
jajko 2 szt
żółtko jajek 1 szt
mleko 1/4 l
woda 1/4 l
oliwa 5 łyżek
sól 1 szczypta
serek waniliowy 500 g
rodzynki 200 g
cukier 4 łyżki
kwaśna śmietana 400 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki zapiekane

Z mąki , jajek, soli, mleka, wody i oliwy przygotuj ciasto i odstaw na około 20 minut.
W tym czasie przygotuj farsz.
Rodzynki ( w tym przypadku duże jumbo ) zalej gorącą wodą i po chwili osącz.
Do miski przełóż twarożek, dodaj żółtko, cukier i dwie łyżki śmietany.
Wymieszaj.
Odłóż kilka rodzynek i resztę wrzuć do farszu i wymieszaj.
Usmaż naleśniki.
Na każdy naleśnik nakładaj porcje nadzienia, zawiń w rulony i ułóż w formie do zapiekania lub żaroodpornego naczynia.
Po naleśnikach rozprowadź pozostałą rozmieszaną śmietaną.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i zapiekaj 20 minut.
Po wyjęciu posyp odłożonymi rodzynkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasiurek 22.08.2010 11:57
pychotka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak