Pleśniakowy mazurek

Pleśniakowy mazurek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • masło

    25 dag
  • żółtka jaj

    2 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    1 szklanka
  • dżem

    1 słoik mały
  • wiśniówka

    4 łyżki
  • kakao

    2 łyżki
  • orzechy włoskie

  • białko

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę należy posiekać z miękkim masłem, następnie dodać żółtka i 1/2 cukru. Ciasto zagnieść, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną z nich rozwałkować i wyłożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Posmarować dżemem, który wcześniej został wymieszany z wiśniówką. Drugą część ciasta zetrzeć przy użyciu jarzynówki na dżem. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli i pozostały cukier. Pianę wyłożyć na ciasto. Ostatnią część ciasta zagnieść z kakao i zetrzeć przy użyciu jarzynówki na pianę. Ciasto udekorować połówkami orzechów włoskich i piec przez 45 minut w temp. 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

RenataZ-et

25.11.2013 22:45
ciekawy deser

IKrakowianka

24.07.2012 18:45
fajny przepis

Katarzyna/kate1980

28.05.2012 18:43
bardzo ciekawy przepis

IZABELA29

30.09.2011 08:48
smaczniutki...to lubię.

Iwusia

31.07.2011 22:25
fajny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat