Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniakowy mazurek

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
masło 25 dag
żółtka jaj 2 sztuki
sól 1 szczypta
cukier 1 szklanka
dżem 1 słoik mały
wiśniówka 4 łyżki
kakao 2 łyżki
orzechy włoskie
białko 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniakowy mazurek

Mąkę należy posiekać z miękkim masłem, następnie dodać żółtka i 1/2 cukru. Ciasto zagnieść, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną z nich rozwałkować i wyłożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Posmarować dżemem, który wcześniej został wymieszany z wiśniówką. Drugą część ciasta zetrzeć przy użyciu jarzynówki na dżem. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli i pozostały cukier. Pianę wyłożyć na ciasto. Ostatnią część ciasta zagnieść z kakao i zetrzeć przy użyciu jarzynówki na pianę. Ciasto udekorować połówkami orzechów włoskich i piec przez 45 minut w temp. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 25.11.2013 22:45
ciekawy deser
IKrakowianka 24.07.2012 18:45
fajny przepis
Katarzyna/kate1980 28.05.2012 18:43
bardzo ciekawy przepis
IZABELA29 30.09.2011 08:48
smaczniutki...to lubię.
Iwusia 31.07.2011 22:25
fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak