Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czereśniowo- serowe ciasto

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
masło roślinne 12,5 dag
cukier 1/2 szklanki
żółtka jaj 2 sztuki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
śmietana 1 łyżka
cukier waniliowy 2 łyżki
twaróg 40 dag
czereśnie 50 dag
cukier 15 dag
mąka pszenna 2 łyżki
budyń toffi 1 opakowanie
mleko 300 ml
cynamon 1 szczypta
masło 8 dag
cukier 3 łyżki
mąka pszenna 5-6 łyżek
cukier puder 1/2 szklanki
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Czereśniowo- serowe ciasto

Z mąki( 25 dag), miękkiego masła(12,5 dag), cukru( 1/2 szklanki), dwóch żółtek, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i śmietany należy szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować je, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki i podpiec przez 15 minut w temp. 180 stopni. Budyń ugotować na mleku i zmiksować go z twarogiem, mąką, cukrem, żółtkiem i ubitą na sztywno pianą z białek. Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciasto, na masie ułożyć wydrylowane i wymieszane z cynamonem czereśnie. Wierzch ciasta posypać kruszonką przygotowaną z 8 dag mąki, 3 łyżek cukru, 5-6 łyżek mąki i 1/2 szklanki cukru pudru. Ciasto piec około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 14.10.2013 19:21
świetny pomysł
manaika 21.05.2012 10:14
super!
barbara11561 11.03.2012 07:29
pychotka
Iwusia 11.07.2010 12:58
Pyszniusie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak