Czereśniowo- serowe ciasto

Czereśniowo- serowe ciasto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    25 dag
  • masło roślinne

    12,5 dag
  • cukier

    1/2 szklanki
  • żółtka jaj

    2 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • śmietana

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

    2 łyżki
  • twaróg

    40 dag
  • czereśnie

    50 dag
  • cukier

    15 dag
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • budyń toffi

    1 opakowanie
  • mleko

    300 ml
  • cynamon

    1 szczypta
  • masło

    8 dag
  • cukier

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    5-6 łyżek
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki( 25 dag), miękkiego masła(12,5 dag), cukru( 1/2 szklanki), dwóch żółtek, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i śmietany należy szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować je, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki i podpiec przez 15 minut w temp. 180 stopni. Budyń ugotować na mleku i zmiksować go z twarogiem, mąką, cukrem, żółtkiem i ubitą na sztywno pianą z białek. Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciasto, na masie ułożyć wydrylowane i wymieszane z cynamonem czereśnie. Wierzch ciasta posypać kruszonką przygotowaną z 8 dag mąki, 3 łyżek cukru, 5-6 łyżek mąki i 1/2 szklanki cukru pudru. Ciasto piec około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

14.10.2013 19:21
świetny pomysł

manaika

21.05.2012 10:14
super!

barbara11561

11.03.2012 07:29
pychotka

Iwusia

11.07.2010 12:58
Pyszniusie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat