Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brukselka zapiekana z sosem serowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brukselka 0,5 kg
masło 2 łyzki
mąka 2 łyżki
mleko 0,5 l
żółtko jajek 1 sztuka
sól
pieprz
cukier
żółty ser starty 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Brukselka zapiekana z sosem serowym

Brukselkę opłukać, oczyścić ze zwiędłych listków, przyciąć głąby i zalać wrzącą osoloną wodą, dodać szczyptę cukru a następnie gotować przez ok 20 minut, odcedzić.
Na patelni roztopić łyżkę masła i wrzucić brukselkę, zrumienić i zdjąć z ognia.
Na pozostałym maśle przesmażyć mąkę, dodać mleko i gotować 10 minut ciągle mieszając.
Zdjąć z ognia, dodać żółtko, wymieszać, dodać połowę startego sera i doprawić sos solą i pieprzem.
W naczyniu do zapiekania ułożyć brukselkę i zalać ją sosem oraz posypać resztą sera.
Zapiekać 20 minut w temperaturze 200 st. C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna28 26.04.2012 17:14
wygląda fajnie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak