Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos do drobiu i ryb

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
rosół z kury Kucharek 2 szklanki
żółtko jajek 2 szt
śmietana 22% 2 łyżki
Sól czosnkowa jodowana Prymat 1/2 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Sos do drobiu i ryb

Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym rosołem i chwilę gotować, aż do zgęstnienia. Zdjąć z ognia. Żółtka rozetrzeć ze śmietaną, dodać kilka łyżek sosu, polączyć z resztą sosu i wymieszać. Doprawić solą czosnkową, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać do drobiu, białego mięsa i gotowanych ryb.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 15.04.2011 11:32
pyszny napewno
szajba2 01.02.2011 16:00
ja wolę bez sosu
rakow2
rakow2 20.10.2010 16:03
dobry sos to podstawa
Barbara55 16.09.2010 15:52
sos
MAŁGORZATA108 01.06.2010 15:25
rosół z rybami?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak