Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk w sosie czekoladowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 szt
czosnek 3 ząbki
smalec 2 łyżki
sól
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
kolendra 1 łyżeczka
cynamon 1/2 łyżeczki
Goździki całe Prymat 1/2 łyżeczki
sok pomidorowy 1 szklanka
rodzynki 2 łyżki
czekolada gorzka 1 tabliczka
cukier
ziarna sezamu 1 łyżka
anyż 1/2 łyżeczki
indyk 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk w sosie czekoladowym

Czosnek i cebulę obrać, opłukać, czosnek przepuścić przez praskę a cebulę drobno posiekać. Wymieszać z solą i natrzeć indyka. Indyka włożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem, wstawić do piekarnika i upiec. Co jakiś czas polewać go wodą i wytrąconym sosem podczas pieczenia. W rondelku uprażyć wszystkie przyprawy, dolać sos pomidorowy, rodzynki, cukier i zagotować na małym ogniu. Do gotującego się sosu, dodać czekoladę pokruszoną w małe kawałki, dalej mieszać aż wszystko się razem połączy. Upieczonego indyka polać sosem czekoladowym, wstawić do piekarnika i jeszcze chwilę zapiec. Na końcu mięso posypać sezamem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak