Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec wiedeński

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 15 dag
mąka ziemniaczana 5 dag
cukier 45 dag
masło 35 dag
jaja 3 szt
mleko 4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
skórka z cytryny 1 szt
sok z cytryny 1 łyżka
budyń czekoladowy 1.5 torebki
cukier waniliowy
migdały 12 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec wiedeński

W makutrze utrzeć masło z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, mleko i otartą skórkę z cytryny. Następnie wsypać przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem z kominkiem i upiec placek w średnio nagrzanym piekarniku. Ugotować budyń z mleka, cukru i budyniu czekoladowego, ciągle mieszając - ostudzić. Masło utrzeć na pulchną pianę, dodawać ostudzony budyń małymi porcjami. Ciasto przekroić na pięć warstw i każdy posmarować kremem. Migdały przysmażyć z cukrem i masłem na złoty kolor i obsypał nimi wieniec.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak