Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek cygański II

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 17 szt
mąka krupczatka 8 łyżek
cukier 50 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 40 dag
miód 2 łyżki
mak 30 dag
mąka ziemniaczana 3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka
kakao 4 łyżka
cynamon 1 łyżka
spierytus 1 kieliszek
cukier waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek cygański II

Z białek ubić pianę na sztywno, dodać cukier i po jednym żółtku ciągle obijając. Wsypać mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie i powoli wymieszać. Wlać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i upiec biszkopt. Ciasto makowe: W makutrze utrzeć masło z cukrem na pulchną masę dodać miód i żółtka, następnie dodać mak, który należy wypłukać i dwukrotnie zemleć w maszynce. Mąkę wymieszać z cynamonem, kakao, zapach migdałowy, dodać do masy a na końcu pianę ubitą z białek. Ciasto upiec w formie wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej folią aluminiową. Upiec ciasto makowe. Krem: jaja ubić na parze z cukrem, masło utrzeć i dodawać małymi porcjami masę jajeczną. Kakao rozpuścić małą ilością gorącej wody i wlać do masy. Na końcu wlać spirytus i wszystko razem wymieszać.Biszkopt przekroić na pół. Na pierwszej części ułożyć krem, na to ciasto makowe, znów krem na to drugą część biszkoptu.Wierzch polać białą polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 18.05.2012 21:24
świetny
tomek18 07.03.2012 09:08
super
Kate131 03.12.2011 09:27
dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak