Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek kajmakowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka krupczatka 30 dag
żółtko jajek 3 szt
magraryna 10 dag
cukier puder 50 dag
cukier waniliowy
mleko 1/2 l
masło 10 dag
karmel 1 łyżka
orzechy włoskie 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek kajmakowy

Jajka ugotować na twardo i przetrzeć przez sitko( tylko żółtka). Masło pokroić, połączyć z mąką, cukrem i żółtkami i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Czwartą cześć ciasta odłożyć. Resztę ciasta rozwałkować na stolnicy i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Brzegi ciasta wywinąć do góry, posmarować je masłem i nałożyć na nie wałeczek utoczony z odłożonego ciasta. Wałeczek posmarować rozkłóconym jajkiem. Ciasto wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni na złoty kolor. Ugotować pól litry mleka z cukrem. gdy kropla mleka nie będzie się rozlewała na talerzu, wówczas zdjąć garnek z pieca. Masło utrzeć pałką dodać mleko z cukrem i karmel, cukier waniliowy. Gdy masa będzie stygnąć, wlać je na upieczony placek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 26.11.2011 09:49
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak