Gołąbki tradycyjne

Gołąbki tradycyjne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    1 kg
  • ryż

    400 g
  • cebula

    1-2 szt
  • jajka

    1-2 szt
  • sól, pieprz

    do smaku
  • koncentrat pomidorowy

    1 słoiczek mały
  • kapusta

    1-2 główki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę parzymy, zdejmujemy po kolei liście i odcinamy nerwy.

Ryż gotujemy.

Mięso mielimy, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy.

Do miski wkładamy ostudzony ryż, mięso, cebulę, jajka i przyprawy do smaku. Mieszamy.

Na każdy liść układamy porcję farszu i zwijamy najpierw dół potem boki i zwijamy w rulon.

Gołąbki układamy do wyłożonej liśćmi kapusty brytfanny.

Z wodą rozrabiamy koncentrat, dodajemy trochę soli i pieprzu.
Zalewamy gołąbki aby były prawie przykryte i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości kapusty.

Jeżeli ktoś lubi to może osobno przygotować sos pomidorowy i polać gotowe gołąbki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

angelika14

06.04.2012 20:19
skorzystam z tego przepisu

Kekerboom

03.04.2012 16:34
pyszne ;)

anemon

16.05.2011 08:55
Tradycyjne przepisy są najlepsze.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat